ΗΟΜΕ / TA ΚΡΑΣΙΑ

Τα κρασιά

Η παραγωγή εκλεκτών κρασιών στο κτήμα του «Πύργου Βασιλίσσης» είναι μια παράδοση που συνεχίζεται από τα χρόνια της Βασίλισσας Αμαλίας.

Σήμερα ο αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 40 στρέμματα, περίπου στο σημείο που υπήρχε ο αρχικός αμπελώνας της Βασίλισσας και έχει αρχίσει ήδη η επέκτασή του σε ακόμα 20 στρέμματα. Για τη διαμόρφωση του πρώτου αμπελώνα των 180 στρεμμάτων, η Βασίλισσα Αμαλία είχε προσλάβει έμπειρους αμπελουργούς από τα Μέγαρα. Η σημερινή καλλιέργεια είναι βιολογική και οι ποικιλίες σταφυλιών που φύονται είναι οινοποιήσιμες, ελληνικές και ξένες (ευρωπαϊκές), λευκές και ερυθρές.

Στις νέες φυτεύσεις φυτεύονται μόνο ελληνικές ποικιλίες, για περισσότερη διερεύνηση του δυναμικού του ελληνικού αμπελώνα. Στόχος είναι να παράγονται όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας σταφύλια, από τα οποία μπορούν να παραχθούν εκλεκτής ποιότητας οίνοι, άλλοι αρωματικοί και νευρικοί, ιδανικοί για άμεση κατανάλωση και άλλοι στιβαροί, δυναμικοί και πολύπλοκοι οι οποίοι θέλουν παλαίωση για να αναδείξουν το χαρακτήρα τους. H συγκομιδή (τρύγος) των σταφυλιών γίνεται με το πρώτο φως της ημέρας, γιατί είναι η ώρα που ο καρπός είναι όσο δροσερότερος γίνεται, και διαρκεί έως τις 10,00 περίπου το πρωί.

Η γλευκοποίηση και η οινοποίηση γίνονται στο οινοποιείο του κτήματος, το οποίο στεγάζεται στο συντηρημένο διατηρητέο κτίριο που χρησίμευε και παλαιότερα ως οινοποιείο και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η κάβα που παλαιώνουν τα κρασιά βρίσκεται κάτω από το οινοποιείο και είναι ένα θαυμάσιο δείγμα τοιχοδομής του 19ου αιώνα. Κάθε χρόνο κατά την τρυγική περίοδο, η προσπάθεια που γίνεται είναι να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της χρονιάς στα κρασιά μας, τα οποία φέρουν πλέον τον χαρακτηρισμό «βιολογικοί οίνοι», σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα προϊόντα του αμπελώνα είναι τρεις λευκοί οίνοι και ένας ερυθρός:

Ίλιον

Στο κρασί Ίλιον έχουμε συνδυασμό του γηγενή Ροδίτη και της γαλλικής ποικιλίας Sauvignon Blanc. Πρόκειται για λευκό οίνο που αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό της μεσογειακής κουζίνας.

Μαλαγουζιά

Η Μαλαγουζιά είναι λευκός οίνος από την οινοποίηση της ομώνυμης ελληνικής αναβιωμένης αρωματικής ποικιλίας, που μπορεί να μας κρατήσει «αρωματική» συντροφιά ακόμα και με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Επτάλοφος ερυθρός

Το κρασί Επτάλοφος ερυθρός, προέρχεται από συνοινοποίηση των Cabernet Sauvignon και Merlot, παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έως τριών χρήσεων, για 12 μήνες, και εν συνεχεία αφήνεται να ωριμάσει για 2 τουλάχιστον χρόνια στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου. Πρόκειται για ένα κρασί που μετά 10 έτη είναι ακόμη στο απόγειό του.

Επτάλοφος λευκός

Το κρασί Επτάλοφος λευκός προέρχεται από την κοσμοπολίτικη ποικιλία Chardonnay. Είναι σταφύλια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, οινοποιημένα με την μέθοδο της κρυοεκχύλισης τα οποία δίνουν ένα κρασί μεστό, με έντονα αρώματα μελιού και κεριού και μεγάλης διάρκειας επίγευση.


Το όνομα Επτάλοφος δόθηκε από την Αμαλία στο πρότυπο αγρόκτημα που αυτή δημιούργησε, γι’ αυτό και είναι το όνομα που φέρει και ο ερυθρός οίνος του κτήματος. Ανάμεσα στις ιστορικές ετικέτες του κτήματος συγκαταλέγονταν και τα κρασιά «Τουρ λα Ρεν» και «Σατώ λα Ρεν» τα οποία είχαν βραβευθεί σε μεγάλες εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ καταναλωνόταν ευρέως σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κέντρα διασκεδάσεως. Όλα τα κρασιά του Πύργου Βασιλίσσης ήταν ξακουστά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα κρασιά του πύργου διαφημίζονταν στην Ευρώπη από την γαλλική ξενοδοχειακή επιχείρηση των Μεγάλων Ξενοδοχείων των Παρισίων η οποία αγόραζε αποκλειστικά τα κρασιά του κτήματος. Κατά το έτος 1937 τα κρασιά του κτήματος πωλούνταν εκτός από το εσωτερικό, στην Αίγυπτο, στην Αμερική αλλά και στις Ινδίες! Πέρα από τα κρασιά η Εταιρεία του Πύργου Βασιλίσσης παρήγαγε στο παρελθόν και το εξαιρετικό βερμούτ «Τόρρε».

Σήμερα κατά τις οργανωμένες ξεναγήσεις στον Πύργο Βασιλίσσης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος συνοδεία χορτόπιτας και εξαιρετικών τυριών και να μυηθούν σε όλα τα μυστικά του κρασιού. Τα κρασιά του κτήματος πωλούνται κατά κύριο λόγο στο πωλητήριο του κτήματος και είναι εξαιρετικά για δώρα σε ειδικές συσκευασίες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Αθανασιάδη Ελένη στο τηλέφωνο 210-2313607 καθώς και στο email: i[email protected] για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά του πύργου αλλά και για τις παραγγελίες σας. Τα κρασιά μπορούν να αποσταλούν στον χώρο σας μετά από συνεννόηση.