ΗΟΜΕ / ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Πάρκο Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού και συνιστά ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υγρότοποι του λεκανοπεδίου έχουν συρρικνωθεί ή αποξηρανθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι πέντε τεχνητές λίμνες που η μία υπερχειλίζει στην άλλη αναδεικνύονται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου και δίνουν μια ανάσα στους υδρόβιους οργανισμούς που έχουν χάσει το βιότοπό τους.

Το πάρκο έχει έχει έκταση 1.000 στρ., αποτελεί ένα μοναδικό σημείο φιλοξενίας πουλιών στην Αθήνα και χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της βλάστησης.

Το 1987 εκπονούνται οι πρώτες μελέτες από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και κατοχυρώνεται ο ενιαίος χαρακτήρας της έκτασης που κινδύνευε να διαμελιστεί από αντιφατικές χρήσεις. Το 1993 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρούν στην δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου για την δημιουργία ενός πρότυπου οικολογικού πάρκου και υπερτοπικού πόλου αναψυχής.

Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) παρατηρούν και καταγράφουν τα πουλιά του Πάρκου, ήδη από την αρχή της δημιουργίας του. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί 147 διαφορετικά είδη πουλιών. Η ΕΟΕ οργανώνει προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Πάρκου και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το Πάρκο αποτελεί σημαντικό χώρο για πεζοπορία, ποδηλασία, φιλικές συναθροίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, φυσιολατρικές δραστηριότητες κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την δραστηριότητά της στο Πάρκο αλλά και για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΕΟΕ στον παρακάτω σύνδεσμο www.ornithologiki.gr

Πηγή πληροφοριών για το Πάρκο: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία