ΗΟΜΕ / Ο ΠΥΡΓΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ιστορικό Πύργου Βασιλίσσης

Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τους Τούρκους το 1821. Πρώτος Κυβερνήτης της χώρας αναλαμβάνει στα 1827 ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας με την εκλογή του από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις του και η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας δημιούργησαν έριδες με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στο Ναύπλιο στις 9 Οκτωβρίου 1831.

Το 1832 ο Βαυαρός Πρίγκιπας Όθων εκλέχθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας, ύστερα από την τελική άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξωνίας (γιου του δούκα του Ζάξεν-Κόμπουργκ-Ζάαλφελντ (Sachsen-Coburg-Saalfeld), Φραγκίσκου) που είχε επιλεγεί αρχικά Βασιλιάς της Ελλάδας και κατόπιν έγινε Βασιλιάς του νεοσύστατου Βασιλείου του Βελγίου. Γονείς του ήταν ο δευτερότοκος γιος του τότε διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και της Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Ζάξεν-Χιλντμπουργκχάουζεν.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.500 στρατιώτες) που βαθμιαία συμπληρώθηκε από «εθελοντές», στην πλειοψηφία τους Γερμανούς.

Το 1837 νυμφεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου (Oldenburg) (1818-1875) χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση. Δεν έκαναν παιδιά. Στην περίοδο της Βασιλείας του αποφασίζεται η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα όπου και εγκαθίσταται το βασιλικό ζεύγος.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Όθωνα και του πατέρα του Λουδοβίκου για την ανέγερση των Ανακτόρων της Αθήνας, ο Όθων με την Αμαλία διέμειναν προσωρινά σε ένα σπίτι, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Παλαιά Βουλή επί της οδού Σταδίου.

Στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκαν στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Μέχρι την εξορία του πρώτου βασιλικού ζεύγους το κτίριο των Ανακτόρων δεν είχε ολοκληρωθεί εσωτερικά. Βασικό μέλημα της βασίλισσας Αμαλίας αναδείχθηκε σε όλη της την περίοδο της βασιλείας του συζύγου της η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα και ιδιαίτερα η δημιουργία του Βασιλικού Κήπου της Αθήνας.